Skaffa ett körkort för att köra terrängfordon

Att köra terrängfordon är ett roligt nöje som många har som hobby, speciellt om man har nära till skog och terräng där det passar bra att köra på. Intresset för terrängfordon ökar ständigt och det skiljer sig ganska mycket mellan olika märken och andra typer av fordon, därför är det bra att ha koll på hur det fungerar. Det gäller att ha de rätta kunskaperna för att köra ett fordon i terräng. Vem som helst kan inte bara sätta sig ned och köra utan det behövs ett speciellt körkort för det.

sh_offroad_utv_atv_265453214

Vilken utbildning krävs

Om man önskar att köra ett terrängfordon ska man gå en utbildning där man lär sig många praktiska och teoretiska områden. För att veta var någonstans du kan utbilda dig där du bor kan du kika in på Körkortsportalen, där man enkelt finner ut vart man ska vända sig. Du får lära dig mer om terrängfordonet och hur det skiljer sig från andra fordon, samt reglerna som gäller när man vill köra det.Under kursen får du övningsköra och det görs tillsammans med en lärare inom ämnet. Ett terrängfordon ska du lära dig från grunden att använda för att undgå olyckor eller annat tråkigt. Du ska vara över 16 år för att kunna delta och efter utbildningen ska du skriva ett prov. Efter ett godkänt prov är du klar och får då ett förarbevis för terrängfordon. Mer om hur du får utbildning och tar körkort kan du läsa om hos Fordonskurser.

Vilka regler gäller

Om du äger ett terränggående fordon, som en fyrhjuling, så får du se upp lite innan du drar ut på banan. För att njuta av ditt fordon och ha det riktigt kul kan det vara bra att ha koll på vad Länsstyrelsen säger. Där kan man läsa mer detaljerat vad som gäller om man vill köra terrängfordon. Det finns vissa riktlinjer man bör ta reda på om huruvida man får köra på en aktuell terräng eller inte, annars kan det vara olagligt.Reglerna för terrängfordon tar bland annat upp var någonstans man får köra. Det går bra på områden som inte har vägar, åkrar, parker eller motionsspår. Det är något som för många är okänt då allemansrätten ofta hävdas.