Gokart

Gokart är något som nog många provat på någon gång och det är ju som bekant också väldigt roligt att köra de där små racingbilarna. Gokart är dock inte det egentliga namnet på sporten utan det riktiga namnet är karting. Gokart är dock det namn som fått beteckna framför allt de kartingbilar som finns tillgängliga för uthyrning på många ställen runt om i landet. För att få köra karting- eller gokartbilar krävs inget körkort, dock är det inte heller tillåtet att framföra fordonet på allmän väg.

Gokart

Den första kartingbilen byggdes av amerikanen Art Ingels i södra Kalifornien år 1956. Ganska snart spreds även den här typen av bilar till övriga delar av världen.Den typ av gokart-bilar som finns på exempelvis tivolin och liknande har ofta en fyrtaktsmotor med fem till tolv hästkrafter. I tävlingssammanhang används både tvåtakts- och fyrtaktsmotorer med en effekt på upp till hela 50 hästkrafter. De allra snabbaste bilarna som används i tävlingssammanhang internationellt har dessutom ofta växlar.

Gokart

För den som vill pröva på att köra gokart eller karting, som det ju egentligen heter, finns det hundratals banor runt om i landet där det finns möjlighet att göra detta. Gokart kan ju även vara ett bra alternativ på aktivitet vid exempelvis svensexor, möhippor, 50-årsfester eller firmafester. Vad det kostar att köra gokart varierar ju så klart, men generellt kan man säga att en körning, i låt säga 20 min, oftast kostar runt 200 kronor.