Gokart-tävlingar

Förutom att bara nöjesköra, vilket många nog gjort någon gång, går det även alldeles utmärkt att tävla i gokart, eller karting som är sportens egentliga namn. Karting-tävlingar finns på många håll, både i Sverige, men även internationellt.

I Sverige finns det möjlighet att tävla i karting redan från sju års ålder och det i klassen som kallas för Cadetti där man kör en bli med en motor med en cylindervolym på 60 cm3 och med en effekt på fem hästkrafter. Därefter finns det ytterligare ett antal klasser och när man är 15 år får man tävla i en av de tyngsta klasserna, Rotar Max, där motorerna har en cylindervolym på 125 cm3 och en effekt på cirka 28 hästkrafter.

De internationella tävlingsklasserna ser lite annorlunda ut mot de svenska. Här tävlar bilar med större motorer och vissa bilar är även utrustade med en växellåda. I ett par av de tyngre klasserna, Supercart div 1 och 2, där bilar med en motor på 250 cm3 tävlar är åldersgränsen till och med 18 år.Sedan 1964 arrangeras årligen VM i karting. Vid två tillfällen har Sverige stått som värd för världsmästerskapen, nämligen 1972 och 1982, bägge gångerna i Kalmar.

Tävlingar i karting finns som sagt över hela världen. I Sverige finns dels SM i karting som körs varje år, dels tre stycken stora tävlingsserier, Mellansvenska kartingserien, Sydsvenska Karting, Champion Cup samt Norrlandscupen, där varje serie består av mellan sju och nio tävlingar.