Från små till stora motorer

Bilsport har alltid varit stort i Sverige samt övriga delar av världen och intresset ser knappast ut att avta. Redan i slutet av 1800-talet arrangerades de första tävlingarna av Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) som är organet som sanktionerar samtliga av världens turneringar och mästerskap inom bilsporter såsom Formel 1, Rally, offroad, gokarting och många fler. Det finns närmare 60 miljoner anslutna utövare av bilsporter via FIA. I Sverige finns det dessutom ett rikstäckande förbund i Svenska Bilsportsförbundet (SBF) som sanktionerar tävlingar inom mer udda nationella former av bilsport.Formel 1

Mindre bilar – gokarting

Nästan alla som börjar med bilsport för att sedan avancera till discipliner med större motorer startar sina karriärer inom gokarting eller karting. Storheter som Michael Schumacher, Sebastian Vettel och svenska Formel 1-stjärnan Ronnie Petterson har samtliga karting gemensamt. Enligt SBF kan man starta med karting så tidigt som vid sju års ålder. 

Rally och Folkrace

Rally är en stor bilsport i Sverige och övriga Norden. Tävlingsfordonet är en omgjord och trimmad personbil och en rallytävling äger rum på avskilda vägar. Mellan de avgränsade så kallade specialsträckorna körs också ”transportsträckor” under vanliga trafikförhållanden. Förutom rallyföraren finns också en kartläsare för assistans eftersom specialsträckorna är kantiga medan hastigheten är hög.

Större motorer: Formel 1

Formel 1 eller F1 är bilsporten som ses som en av de snabbaste klasserna där V10-motorer förekommer. Hastigheter över 340 km/t med en acceleration från 0-200 km/t på fem sekunder gör bilsporten till en höghastighetsgren som saknar motstycke.Formel 1 har åskådare över hela världen då världsmästerskapen består av tävlingar över hela världen som direktsänds i de största tv-kanalerna internationellt.